Kako bi izbjegli situaciju s lošom kvalitetom peleta, najbitnije je kupovati pelet proizvođača s nekim od certifikata za proizvodnju peleta (ENplus-A1, OEN M 1735, DINplus). To bi ukratko značilo da taj pelet moraj zadovoljavati sljedeće kriterije:
Promjer: 6-8 mm
Dužina: do 40 mm
Gustoća: od 1,12 kg/dm3
Vlaga: do 10%
Mehanička čvrstoća: više od 97,50%
Kalorična vrijednost: više od 4,6 kWh/kg
Sadržaj pepela: do 0,7%
Gustoća se odnosi na specifičnu težinu peleta. Veća vrijednost ovog pokazatelja znači da je pelet jače prešan te da mu je mehanička čvrstoća veća.
Sadržaj vlage mora biti što manji kako bi kalorična vrijednost bila što veća, a samim time i manja potrošnja.
Mehanička čvrstoća vrlo je bitan pokazatelj, budući da veća količina prašine i mrvljenja nastala uslijed smanjene mehaničke čvrstoće, smanjuje količinu zraka potrebnog za kvalitetno izgaranje.
Evo nekoliko natuknica kako prepoznati dobar pelet:
dobar pelet mora biti sjajan, glatke površine, jednake dužine, bez prašine u pakiranju
ako su vidljiva dužinska i poprečna napuknuća, riječ je o lošijoj kvaliteti peleta
moraju mirisati po drvu
motanjem po prstima ne bi trebalo biti prašine
Također, možete napraviti i mali test pomoću čaše vode, u koju ubacite pelet. Pelet bi trebao potonuti i nakon nekog vremena nabubriti a voda ne smije promijeniti boju. Nakon miješanja i raspadanja peleta, odvojit će se i eventualna nečistoća koju bi mogao sadržavati pelet, a koja će biti vidljiva u čaši. Pelet se treba nalaziti u hermetički zatvorenim vrećama kako ne bi došlo do prodora vlage koja uzrokuje slabljenje kvalitete i slabiju kaloričnu vrijednost peleta. Općenito, kod skladištenja peleta posebnu pozornost moramo usmjeriti na vlagu.